copper-clad zigzag house by g.natkevicius & partners hovers above pine forest in lithuania


100
19 shares, 100 points

SmartNews

G.Natkevicius & Partners unveils residence in vilnius

 

Against the backdrop of a lush pine forest in Vilnius, Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners has completed a contemporary residence for a family that has returned to Lithuania after years in New York. The building presents a striking volumetry with copper-clad rectangles connected by a diagonal slab in which the main staircase is located. The highlight of this house is perhaps the courtyard, where residents can feel all the layers of the house, from the upper volume that sits on stilts and hovers above the site, to the first floor with its generous glazing.

copper-clad zigzag house by g.natkevicius & partners hovers above pine forest in lithuania
copper-clad rectangles connected by a diagonal slab | all images courtesy of L.Garbačauskas

 

 

a series of thin columns that reflect the natural surroundings

 

The courtyard serves as the main stage of the living environment. Here, residents can view the configuration of the house in its entirety: the two rectangular volumes and the stairs that connect them. The team at G.Natkevicius & Partners has raised one of the rectangles off the ground and installed a series of slender columns for its support. Arranged in a chaotic pattern, these stilts reflect the nearby pine trunks, creating an organic visual effect and bringing the building closer to its surroundings.

 

The common areas stand firmly on the ground, while the private units float gracefully in the air. The floor plan of the apartment allows a visual connection between the different spaces and levels. This connection is further enhanced by the store windows overlooking the pine forest, creating the illusion in the bedrooms that you are sleeping in the tops of the trees

copper-clad zigzag house by g.natkevicius & partners hovers above pine forest in lithuania
the architects raised one of the rectangles off the ground and installed a series of slender columns for its support

 

 

copper-clad structure blending in with the nearby forest

 

The ever-changing natural environment is reflected on the building’s expansive glazing creating a dynamic ensemble. At the same time, the windows facing each other create an interesting play of light. The copper used for the façade decoration merges with the nearby forest and its tree trunks over time, blending organically with its surroundings. Then only the concrete line at the bottom becomes visible, emphasizing the silhouette of the building.

Read more – SmartNews

Advertisements

Like it? Share with your friends!

100
19 shares, 100 points

What's Your Reaction?

hate hate
3
hate
confused confused
13
confused
fail fail
8
fail
fun fun
6
fun
geeky geeky
5
geeky
love love
16
love
lol lol
1
lol
omg omg
13
omg
win win
8
win